کابل خودنگهدار
در جهان امروز شاهد گسترش کابلکشی از طریق کابل خودنگهدار هستیم. امروزه نیز یکی از با اهمیتترین وظایف ادارههای برق کابلکشی و توزیع برق مناطق مختلف است. مدتی است که سیمهای مسی مشکلاتی را ایجاد کرده و افراد متخصص سعی کردهاند تا برای جایگزین کردن سیمهای مسی از کابل خودنگهدار بهره ببرند. یکی از دلایلی که کابل خودنگهدار را برای جایگزینی پیشنهاد میدهند این است که سیمهای مسی به دلیل قیمت بالایی که دارند سرقت میشوند.
کابلکشی با سیمهای مسی معایبی نظیر هزینه بالا، دزدیده شدن، نصب دشوار و وزن بالا را از خود برجای گذاشته است. از کابل خودنگهدار اما به منظور روشنایی خیابانها و خانهها همچنین برای استفاده در بالای تیر چراغ برق استفاده میشود چراکه دارای امنیت بالایی است و سبب کاهش حوادث و خطرات جانی میشود.
در ساختار کابلهای خودنگهدار شش رشتهای که در کارخانهها تولید میشود هادی فاز از جنس آلومینیوم سخت کشیده و فشرده همانند پنج رشته مطابق با استانداردهای بینالمللی ASTM B۲۳۱ میباشد همچنین massenger این نوع از کابلهای خودنگهدار یکی از انواع هفت رشته سیم تابیده فولاد گالوانیزه پرکربن به حساب میآید.
طریقه کابلکشی کابل خودنگهدار
به این منظور ابتدا باید تیرهای سیمانی کار گذاشته شوند. سپس باید تعداد تیرهای در مسیر و طول مسیر مدنظر را اندازهگیری کرد و متراژ کامل محیط را بدست آورد. بعد نوبت به انتخاب کابل میرسد که باتوجه به نیاز محیط و مصرفکننده، سهفاز و تکفاز بودن کابل انتخاب شده و توسط مسئول خریداری میشود. کابل خودنگهدار غالباً بوسیله انواع کلمپ موجود برق به ویژه انشعاب برق از بالای تیر برق انشعاب به دیگر کابلها متصل میشود.
این نکته را نیز بدانید که کلمپ انتهایی در هر خط بسته میشود و همچنین باید توجه داشت که به هیچ وجه به کابل متصل بین دو تیر شکم ندهید. قیمت کلمپ انتهایی خودنگهدار نیز بستگی به جنس و کارایی آن دارد. نکته دیگر این است که معمولا دیده میشود که کابل خودنگهدار روشنایی معابر در انتهای فاز و نول به کابل پیچ داده میشود. همچنین کابلهای خودنگهدار دارای مسنجری بعنوان نگهدارنده هستند که با وجود فاقد نوشته بودن میتوان آنها را تشخیص داد.
کاربرد کابل خودنگهدار
در صنعت از کابلهای خودنگهدار در مصارف زیادی استفاده میشود و میتوان گفت بیشترین کاربرد آنها در شبکههای توزیع و انتقال نیرو است، در خطوط انتقال برق از کابلهای هوایی استفاده میشود که در ارتفاع زیادی از زمین قرار میگیرند. کابل خودنگهدار از دسته کابلهای آلومینیومی هستند گزینه جایگزین خیلی مطمئنی برای کابلهای شبکه فشار ضعیف برق به حساب میآیند. به طور کلی این کابلها در موارد زیر به کار گرفته میشوند.
• تشکیل سیستم انتقال و توزیع برق
• به وجود آوردن تغییرات در شبکه سازمانها
• خطوط انتقال داده در ارتفاعات
• جهت ایمن کردن خطوط انتقال جریان
• در موقعیتهای کم عرض یا با وجود موانع دیگر که امکان رعایت نکات فنی و ایمنی شبکه برق و حریم خطوط برق وجود ندارد.
سایزبندی کابل خودنگهدار
این نوع از کابلها سایزهای مختلفی را شامل میشوند و این بستگی به فرد دارد که میتواند با توجه به پروژه خود، اقدام به خرید سایز مدنظر از کابلهای خودنگهدار کنند. غالبا کابلهای خودنگهدار با سایزهای متنوع تولید میشوند و تفاوت آنها در تعداد سیمها و رشتههای هرکدام است.
یک رشته برای فاز: این نوع رشته از کابلهای خودنگهدار فاقذ خار هستند.
یک رشته برای نول: اصطلاحاً به این نوع هزارخار گفته میشود چرا که در سطح ابتدایی عایقبندیهزاران خار را در خود جای داده است.
سه رشته برای فاز: ابن نوع از کابل به دلیل وجود برآمدگیهای طولی بر روی عایقبندی شناخته میشود و فاهایی با یک تا سه خار دارد.
مسنجر: این رشته نیز فاقد خار است و مشخصات این کابل بر روی رشته سیمهایش حک میشود.
مزایای کابل خودنگهدار آلومینیومی
استفاده از کابلهای خودنگهدار آلومینیومی در صنعت برق، مزایا و امکانات خوبی را در اختیار کارکنان و مصرفکنندگان قرار میدهند، به طوری که باعث شده کابلهای قدیمی را جمعآوری کرده و در بیشتر شهرها کابلهای خودنگهدار را به کار گیرند. از جمله مزایای این نوع کابلها شامل موارد زیر هستند.
• کاهش تخریب محیط زیست
• پایداری در مقابل تماس با اشیا خارجی
• به خاطر رعایت حریم کابل خودنگهدار خطوط به طور آزادانه طراحی شده
• تعداد شاخهزنی و هزینه کابل کاهش یافته
• نصب خطوط جدید در کنار خط قبلی روی یک تیر ممکن شده
• امکان نصب فیبر نوری و خطوط تلفن بر روی یک پایه نگهدارنده مشترک
• نصب در محیطهای کم عرض و باریک
• مخفی کردن این کابلها از دید عموم و به کار بردن آن روی دیوار ممکن است.
• کاهش خسارتها و افزایش سطح ایمنی جهت کار روی خطوط
• به دلیل سبکی کابل، استفاده از پایه با کلاس پایین ممکن شده است.
• کاهش ولتاژ و اضافه بارهای رعد و برق
• در خطوط فشار ضعیف میزان پارگی کم شده
• استفاده غیر مجاز از برق را کاهش داده است.
• افزایش ظرفیت نصب مدار و خط جدید
• شکستگی این کابلها در مقایسه با خطوط هوایی معمولی، به راحتی قابل ترمیم است.
• هزینه قابل جبران و کم نصب و نگهداری این کابلها
انواع کابل خودنگهدار
کابلهای خودنگهدار به نوبه خود به انواع مختلفی تقسیم میشوند که در ادامه آنها را بررسی میکنیم:
کابل خودنگهدار 6 رشته: در ساختار داخلی این کابل 6 رشته سیم استفاده شده است. بیشترین کاربرد این کابلها در خطوط برقی فشار ضعیف است که تولید و فروش آن در بازار آمار قابل توجهی را به خود اختصاص داده است. عایق استفاده شده برای این کابل از پلی اتیلن شبکهای است و سیم نگهداره در آن از فولاد گالوانیزه 6 رشته ساخته شده است.
کابل خودنگهدار 16 رشته: این نوع کابل به دو صورت سه فاز و تک فاز تولید میشود که هادی آن هم از جنس فلز آلومینیوم است. روکش عایقی که برای این کابل در نظر گرفته شده است XLPE است که معمولا در دسته کابلهای فشار ضعیف قرار دارند. بیشترین کاربرد این نوع کابل در روشنایی معابر است.
کابل خودنگهدار 5 رشته: این مدل کابل از جمله پرکاربردترین کابلهای خودنگهدار است که بیشترین کاربرد آن در خطوط توزیع برق در مسیرهای کم عرض است. بیشترین کاربرد این کابل در جادههای پردرخت است. این مسئله باعث میشود خطرات ناشی از برخورد جسم خارجی در برخورد با کابل لخت کاهش یابد. عایق این کابل هم از پلی اتیلن است و هادی آن نیز از فلز آلومینیوم است.
با توجه به تمام مزیتهایی که برای انواع کابل خودنگهدار ذکر شد، معایبی هم دارند. برای مثال مقاومت الکتریکی بیشتری نسبت کابلهای مسی دارند. اگر میخواهید که در آینده به مشکلی برنخورید بایستی که کابلهای خودنگهدار را با دقت و حساسیت بیشتری انتخاب کنید. فروشگاه اینترنتی آراسیم ارائه دهنده انواع کابلهای خودنگهدار است که با کیفیت مناسب و قیمتی رقابتی آنها را به دست مشتریان ارائه میدهند. در صورت داشتن هر گونه نظر و پیشنهادی آراسیم با آغوشی باز پذیرای آنها است. لازم به اشاره است میتوانید آنها را برای ما کامنت کنید تا در اسرع وقت به کامنتهای شما پاسخ دهیم.
بروزرسانی در 1401/09/14