خیلی واضح است که تفاوت کابل مسی و آلومینیومی در ویژگیهای ظاهری و بانتی آنها است. تفاوت در هزینه، وزن، شکل پذیری، رنگ، رسانایی، مقاومت در برابر دما، کشش، جنس هادی و… از جمله مواردی است که میتوان آنها را بررسی کرد.
برای مثال سیم آلومینیوم قیمت ارزانتری دارد، شکل پذیری و کشش مناسبی دارد، رسانایی کمتری از کابل مسی دارد. ناگفته نماند که گزینه خورندهتری سیمهای مسی است اما از نظر هزینه بسیار مقرون به صرفه در میآید. کابل آلومینیومی به دلیل ویژگی خورندگی که دارد در هر مکانی قابل استفاده نخواهد بود و باید درمکانهایی که شرایط مناسبی وجود دارد به کار برده شود. باید بدانید که فرآیند تولید سیم و کابلهای آلومینیومی به دلیل خاصیت کشسانی که دارد به راحتی فرم دهی نمیشوند
تقریبا سیم و کابلهای مسی تا حد زیادی عکس سیم و کابلهای آلومینیومی هستند. به عبارت سادهتر این سیمهای مسی به راحتی از آلیاژ مس تهیه میشوندچرا که کشش و شکل پذیری آنها بیشتر است. این مدل سیم و کابل قابل استفاده در مکانهای مختلف هستند و در شرایط متفاوت به کار برده میشوند. علاوه بر تمام مزیتهایی که برای این کابلهای مسی بیان شد میتوان به نقصهایی که دارند هم اشاره کرد. کابل مسی در قیاس با کابل آلومینیومی از قیمت بیشتری برخوردار است و در عین حال وزن بیشتری هم دارد. مورد بعدی این است که مس مقاومت کمتری نسبت به فلز آلومینیوم دارد و این تفاوت برای کابلهای برقی بسیار حائز اهمیت است. اگر میخواهید یک هادی آلومینیومی عملکردی همچون رسانای مس داشته باشد بایستی سطح مقطع هادی آن بزرگتر شود که مقاومت الکتریکی کمتر آن جبران شود.
مزایا و معایب کابل برق مسی
حال که تفاوت کابل مسی و آلومینیومی را بررسی کردیم بهتر است قبل از خرید هر کدام از این کابلها به دانستن مزیتها و معایبی که دارند، بپردازید. از جمله این مزیتها و معایب کابل مسی میتوان موارد زیر را بیان کرد:
مزیتهای کابل برق مسی
- یکی از مزیتهای این هادی این است که در مجاورت با مواد شیمیایی در مدت طولانیتری آسیب میبیند. در حقیقت این فلز مس است که در برابر مواد شیمیایی مقاومت بالاتری دارد.
- قابلیت انعاطف پذیری مس راحت است و به همین دلیل شکل پذیری راحتتری هم دارد.
- مقاومت بالایی در برابر زنگ زدگی دارد.
- استحکام مکانیکی بالاتری دارد.
- ظرفیت بار الکتریکی بیشتری دارد.
- در نهایت مصرف انرژی کمتری هم دارد.
معایب کابل برق مسی
- قیمت سیم و کابلهای مسی به مراتب از نوع آلومینیومی گرانتر است.
- برای نصب به افراد متخصص نیازمند هستند.
- وزن بیشتری از سایر هادیها دارد.
- احتمال سرقت آن به دلیل گران بودن بیشتر است.
کابل آلومینیومی چیست؟
سیم آلومینیومی سیمی است که برای سیم کشی برق در منازل، شبکههای برق و هواپیماها استفاده میشود. سیم آلومینیومیبا توجه به خواص الکتریکی و مکانیکی و قیمت آن در مقایسه با سیم مسی، یک ماده رسانای جایگزین است. آلومینیوم در مقایسه با مس رسانای الکتریکی ضعیفتری است، بنابراین به ندرت در کاربردهای کوچک مانند سیم کشی خانه استفاده میشود. با این حال، هنگامیکه قیمت مس در دهه ۱۹۶۰ افزایش یافت، سیم کشی آلومینیوم به یک انتخاب مطلوب تبدیل شد.
مزایای کابل آلومینیومی
- این کابل وزن سبکی دارد به همین دلیل نصب و استفاده از آنها راحت است.
- از نظر قیمت مقرون به صرفهتر هستند.
- لازم به اشاره است انعطاف پذیری مناسبی دارد.
- هدایت جریان الکتریکی در این مدل کابل به راحتی و کاملا یکنواخت انجام میشود.
- از آن جایی که وزن سبکی دارد، حمل و نقل آن بسیار راحتتر است.
معایب کابل آلومینیومی
- در بررسی تفاوت کابل مسی و آلومینیومی باید بگوییم که مهمترین عیب کابل آلومینیومی این است که طول عمر کمتری نسبت به هادیهای مسی دارد.
- گفتنی است زمانی که این کابل در مقابل اکسیژن هوا باشد به سرعت اکسید میشود و این مورد باعث واکنش دادن سریع آن میشود.
- تنها میتوان از هادی آلومینویم کابلهای مفتولی را تولید کرد نه بیشتر. در واقع نمیتوان با استفاده از این فلز کابلهای افشان و نیمه افشان را تولید کرد لذا به انعطاف پذیری بالایی احتیاج است.
👇 برای مشاوره رایگان و اطلاعات بیشتر با شماره زیر تماس بگیرید 👇
☎️ ۰۲۱-۳۳۹۸۶۷۹۵ ☎️
💢 مقالات تخصصی فروشگاه آراسیم 💢
مقایسه کابل مسی و آلومینیومی
مس در رده فلزات واسطه قرار دارد و در رتبه بیست و هشتم جدول تناوبی قرار دارد. رنگ آن قهوهای مایل به قرمز است اما نمکهای آن اغلب رنگ فیروزهای میدهند.
بسیار انعطافپذیر است به این معنی که میتوان آن را به سیم کشیده و کشید. مس رسانایی حرارتی و الکتریکی بالایی دارد. به طور گستردهای در بسیاری از موارد مانند ظروف، ماشین آلات، سقف، لوله کشی، وسایل الکتریکی، سیمهای برق و غیره استفاده میشود. آلومینیوم در مقایسه با مس، فلزی نسبتاً نرم و ضعیف است و هنگامیکه دمای مدار افزایش مییابد، سیم منبسط میشود و به فضاهای خالی در کانکتورهای الکتریکی جریان مییابد.
هنگامیکه یک جریان الکتریکی از این مدار عبور میکند، فشار ایجاد میکند که کانکتور سیم آلومینیومی را گرم میکند. بعداً با قطع برق، آلومینیوم خنک میشود و منقبض میشود. این باعث ایجاد شکافهای کوچکی بین سیم آلومینیومی و کانکتور میشود.
این شکاف خطر خوردگی را افزایش میدهد که باعث افزایش بیشتر مقاومت میشود. همانطور که جریان از همان کانکتور عبور میکند، با مقاومت بیشتری مواجه میشود و گرمای بیشتری تولید میکند که میتواند باعث مشتعل شدن ماده کانکتور شود.
به روز رسانی در تاریخ 1401/08/28